Lider du af kompleks PTSD?

ptsd

Kompleks PTSD handler først og fremmest om disregulering. Det gælder både dine følelser såvel som dine kropslige sanser og rent kognitivt. Denne disregulering er et resultat af, at du har forsøgt at overleve under en belastning, der har været langvarig, fastlåsende og udsigtsløs. Derfor har du overforbrugt dine indre ressourcer.

Symptomer på kompleks PTSD

Hvis du lider af kompleks PTSD stressforstyrrelse, vil du opleve følgende symptomer:

  • Voldsomme, emotionelle flashbacks
  • Indre kritiker med overdreven og ødelæggende effekt
  • Skam i giftigt omfang
  • Selvhad/ -nedgørelse/ -foragt
  • Social angst

Lidelsen udspiller sig forskelligt fra person til person. Derfor oplever du ikke nødvendigvis alle symptomerne.

Hvem kan blive ramt af kompleks PTSD?

Kompleks posttraumatisk stressforstyrrelse kan opstå under nogle bestemte vilkår, hvis du er voksen. Blandt andet kan lidelsen opstå, hvis du har været flygtning, offer for menneskehandel eller levet i et voldeligt forhold.

Lidelsen kan dog også være et resultat af en barndom, hvor du har måttet overleve med kun ganske ringe tilknytningsmuligheder. Denne form for kompleks posttraumatisk stressforstyrrelse kaldes også for childhood-PTSD.

Mere om childhood-PTSD

Et barn er nødt til at knytte sig til sin primære omsorgsperson for at kunne overleve. Hvis barnet bliver forhindret i det, vil stort set altid sætte sig som et trauma.

Hvis tilknytningen endvidere bliver forhindret af, at barnet bliver udsat for enten seksuelle overgreb, fysisk eller psykisk vold, vil det flænse barnets oplevelse af sig og barnets selvværd.

Grunden til, at børn bliver ramt ekstrahårdt er, at de først og fremmest ikke har mulighed for at skaffe sig et perspektiv på situationen. De har ofte heller ikke mulighed for at flytte sig fra deres voksne omsorgspersons rækkevidde.

Derimod vil barnet forsøge at tilpasse sig de forhold, som den primære omsorgsperson byder barnet. Det er nødvendigt for, at barnet kan opnå den bedst mulige tilknytning til vedkommende.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here